Waarom ritme als teamoverleg activatie?

Met Geen reacties

Waarom ritme als teamoverleg activatie?

Nel Schippers voor Teamspirit

door Nel Schippers

 

Wat RITME extra toevoegt vergeleken met een andere energizer?

Wil je de teamenergie versterken? Waarom zou je voor ritme kiezen als teamoverleg activatie? In deze blog lees je wat ritme meer biedt dan iedere andere energizer.

Er zijn zóveel groepsenergizers! Hele boeken vol en ook op internet vind je oneindig veel pagina’s met aanbieders van superleuke en maffe spel- of werkvormen waarmee je je teamoverleg even opfrist. Met als resultaat meer energie en focus.

Maar wat als je niet iedere keer een andere team-energizer wilt uitleggen? Niet aan steeds andere benodigde spullen wilt denken of laat staan steeds Googlen naar iets nieuws… Wil jij je voorbereidingstijd juist efficiënt inzetten op de inhoud van het overleg zodat je iedereen op de juiste manier kunt inspireren? En wat als je nou niet alleen die afwisseling, energie en focus nodig hebt, maar vooral ook de team-spirit wilt stimuleren in jullie meeting?

Ja dan is het wel even andere koek. Teamgevoel bouw je optimaal op in een speelse ‘oefen’ setting. Wil jij dit zo gemakkelijk mogelijk houden zodat je daadwerkelijk op die inhoud kunt focussen? Kies dan voor ritme. Hier heb je nagenoeg niets voor nodig. Tafels en stoelen in een overlegruimte zijn al ideaal.

Met ritme geef je aandacht aan:

-beter op elkaar afstemmen, ruimte geven en nemen

-vindingrijkheid, lef en initiatief tonen

-elkaar motiveren, uitdagen en helpen

Wat doet ritme extra

Je team zal zich straks vol-automatisch enthousiasmeren

Ken je het liedje van ‘hoofd, schouders knie en teen, knie en teen?’. Dit was zo’n lekkere energizer op de basisschool toch? Ik ging daar altijd helemaal in op en als ik het nu hoor ben ik geneigd direct mee te doen. Vanzelf want dit zit nog steeds in mijn systeem.

Als je iets vaker doet wordt het op een natuurlijke manier geautomatiseerd. De juf hoefde maar ‘Hoooofd…’ te zingen en we sprongen in de juiste stand en brulden voluit mee. Ik word er al blij van terwijl ik dit schrijf haha.

Het voordeel van ritme is dat het door de ‘beat’ altijd veel extra’s doet. Iets ritmisch doen onthouden we sowieso beter. Onze dagen hebben vaste rituelen en ritmes; opstaan, eten, tanden poetsen, naar je werk of zoom-afspraken, eten, een vast ritme helpt om alles sneller of op de automatische piloot te doen. Lekker gemakkelijk.

Automatische-piloot

Het stappenplan

Ja dit is waar het allemaal om draait. Hét stappenplan. Want een beetje trommelen kan al op een tafel maar om dit te transformeren naar jullie favoriete uur in de week vraagt om precies de juiste aanpak. Niet alleen op gevoel ‘iets’ proberen. Het belangrijkste van alles is dat je de juiste dingen doet op het juiste moment, want de juiste volgorde en de juiste timing bepalen het effect. Zo eenvoudig is het, tenminste als je normaal-ritmisch bent. Dit weet je vaak wel en kunnen we ook eerst checken, mocht je hierover twijfelen.

“Wat kan ik beter als ik met jou heb gewerkt?” Dit is een vraag die mijn coach mij geregeld stelt om mij scherp te houden. Hier heb ik dus over nagedacht en hier komt ie: ik wil jou als leidinggevende of teamcoach een fundamentele, snelle en sprankelende oplossing geven om je teamoverleg te activeren en tegelijkertijd ook échte teamspirit op te bouwen. Je kunt met veel meer gemak je teamoverleg AAN zetten als je werkt met de Agogo succesformule, vanuit de heart-beat verbinding, samen de kracht van het team ervaren.

Als je dit stappenplan structureel toepast  ga je iets automatiseren waar je nog heel lang plezier van hebt. Hier valt of staat alles mee. Je maakt van je wekelijkse teamoverleg dan namelijk een vol-automatisch opstartend mini feestmoment.

 

En wat is daarvoor nodig?

Kies voor een structuur (ja dus je wekelijkse teamoverleg) en een vast ‘middel’ zoals ritme, zodat je niet steeds een andere energizer hoeft voor te bereiden en uit te leggen.

Ritme werkt direct en is zo eenvoudig dat iedereen dit direct oppikt. Tenminste, als je met het juiste ritme in de juiste kadans start, de heart-beat. Dan komt het verder neer op voordoen en nadoen. Met de juiste opbouw zorg je iedere keer voor een hit! Dit is gewoon met z’n allen scoren, niks mooier dan dat toch?

Je hebt levenslang een succestool om een groep mensen in no-time AAN te zetten op een superleuke krachtige en ludieke manier. Deze investering kost je straks geen tijd meer, het gaat steeds meer vanzelf.

Sterker nog, zodra het lekker loopt met je cluppie laat je je collega’s voor de afwisseling ook ieder een eigen ritmische energizer bedenken en aansturen. Jij houdt de rode draad zoals de banner/leader van een podcast of videoserie. Dit is de herkenbare vaste intro, break of outro waardoor iedereen in de actie modus en positieve stemming komt. Maar zelfs deze kun je uit handen geven als je dat tezijnertijd wilt.

Start-to-be-great-1

Vooraf weten dat dit gaat werken?

De Agogo formule bewijst al meer dan 15 jaar dat je met deze methode resultaat brengt. Mijn advies is altijd: kies een middel dat gegarandeerd werkt zodat je geen kostbare tijd verspilt en gericht kun ‘schieten’.

Mag ik je een verhaaltje vertellen? Wij hadden in mijn ouderlijk huis, dat was een verbouwde boerderij, een grote ruimte die tot studeerkamer was verbouwd. De slaapkamers hadden te weinig ruimte voor 6 studerende en stuiterende pubers. In die nieuwe ruimte waar ik, toen ik 2-3 jaar was, door de voederbakken van de koeien liep stonden nu naast 5 serieuze studieplekken ook een grote pingpongtafel en een biljart opgesteld. Ik kan dus redelijk biljarten.

Met biljarten probeer je in te schatten welke hoek je moet maken voor het effect op de bal. Dan beweeg je de keu op en neer, net zolang tot je het gevoel hebt dat het goed zit en hop daar schiet je de bal. Met de Agogo methode baseren wij ons op de resultaten met honderden teams en plaatsen we zo’n keu meteen precies in de juiste stand, zodat je altijd het gewenste resultaat hebt. Want het resultaat is voorspelbaar als je met onze formule werkt.

Je creeërt nieuw gedrag

Jazeker, bij jezelf en bij je team. Degenen die zeggen dat je niets kunt garanderen zijn degenen die geen idee hebben hoe je dit doet.

Ritme stimuleert het brein maar ook je lijf. Met ritme breng je een heel proces van groepsenergie in beweging. Van gefrustreerd, gelaten of gestresst naar relaxed en enthousiast. Maar dan moet je dit proces wel even in gang zetten. En alles toepassen in precies de juiste volgorde, die je hier leert.

Kies het juiste moment

Kies het juiste moment om te starten. Dit stappenplan is namelijk een aaneenschakeling van meerdere methodes die niet onderbroken moet worden door een vakantieperiode of piek in verwachte werkdruk.

Plan je start daarom zorgvuldig. Vooral de Eerste kickoff (stap 1). Laat dit direct volgen door de Stimuleringsmethode (stap 2). Daarna de Structurele activering methode (stap 3), de Overtuigingsmethode (stap 4) en als laatste de Verspreidingsmethode (stap 5).

Ieder resultaat versterkt ook het volgende programma. Dit is dan elke keer een logische stap vanuit het ervaren succes.

Met de Agogo formule ga je scoren!

Is dit mogelijk?

Ja

Is het moeilijk?

Nee
Moet je het even leren?
Ja
Kost het veel tijd?
Nee
Heb je dit al eens gedaan met je team?
Nee
Activeert het je team en draagt iedereen bij?
Ja
Enthousiasmeert dit je team?
Ja
Is iedereen straks op tijd aanwezig op je overleg?
Ja
Heb je gegarandeerd succes?
Ja
Teamspirit voor de teamcoach trainingen

Wil je weten hoe ik je verder kan helpen?

Bekijk alvast even de webpagina van de online/hybride training Zet je team AAN of lees eerst meer blogs (scroll dan naar boven).

Filmpje met reactie

Quickscan

Check even of jouw ritmische skills voldoende zijn om de ‘Zet je team AAN’ training tot een succes te maken.

Wie is Nel Schippers?

Nel Schippers (1959) is expert in percussie workshops, optredens en korte energizers. Ze woont met haar gezin in Veldhoven. Na haar studie aan de PABO in Eindhoven werkt zij eerst in het onderwijs als vervangster, daarna ruim 15 jaar bij de Rabobank als baliemedewerkster, hoofd servicegroepen en financieel adviseur. In 2001 neemt ze ontslag om haar passie te gaan volgen: percussie.

In 2002 start ze met Djembe Agogo en bouwt samenwerking op met de beste percussionisten uit Afrika, Brazilië en het Caribisch gebied. Met percussie workshops en optredens heeft ze bij meer dan 2000 klanten het event AAN gezet.

Vanaf 2020 deelt ze haar kennis en vaardigheden met leidinggevenden via haar training ‘Zet je team AAN’. Veel mensen hebben al leiderstrainingen en uitgebreide coaching gedaan, maar nog niet geleerd wat ze bij Nel kunnen leren: zelf hun team zichtbaar en structureel enthousiasmeren zodat ze met ritme, plezier en een geweldig saamhorigheidsgevoel vaker overwinningen vieren.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *